ОБЩО ГОДИШНО СЪБРАНИЕ НА БЛРС - гр. ЕЛИН ПЕЛИН, 25.02.2012 - ЧАСТ II

09.03.2012 За свободата на всички български ловци Както винаги, той не ползваше предварително подготвен текст, което направи изказването му вдъхновено, с чувство за дълбока убеденост в правотата на думите му.

Ето част от речта на г-н Асен Пиперков:

“Работихме три години самоотвержено, без заплащане, с лични средства. Така събирахме членове, така организирахме съюза. Хората обаче застанаха зад нас и ни подкрепят винаги, без да ги принуждаваме за нищо, те сами идват. Това ни дава голяма сила. Няколко човека поехме тежестта на отговорността към очакванията на ловците. Няколко човека обикаляхме страната за сметка на нашето лично време и средства. Но не беше само това. Срещу нас се изправиха местните феодални структури, които не искат да се разделят с пълния контрол над нас, ловците. Тези, които дръзнахме да се отскубнем, са тука. Въпреки жестоката съпротива по всички направления, ние непрекъснато растем. Най-радостното за мен обаче е, че хората се осъзнаха. Дали ще членуват при нас, няма никакво значение. Ние не делим българските ловци на лоши или добри. За нас е важно, че те са осъзнали, че трябва да вървят по друг път, а не по пътя на кражбата, по пътя на далаверата. Смело и категорично го заявявам и ще го докажа и с факти. Времето показа, че бяхме прави. Първата година ни зачертаваха, втората година ни зачертаваха, третата година започнаха да преписват. След като направихме нов информационен сайт, колегите го следят и веднага реагират постфактум.

Страхотно съжаление изпитвам от това, което се случва понякога в страната. Вероятно сте чували и чели в пресата и в интернет за това как са ме “били” например и какви ли не други инсинуации. Бил съм на стотици събрания, изпитвал съм всякаква съпротива, включително и заплахи. Ето един фрапиращ пример. На едно събрание не бях допуснат от охраната в залата, при положение че бях поканен от хората, провеждащи събранието. Получили сме официално писмо - покана, за да разкажем какво предлагаме, но на вратата два големи глигана не ни пускат. Казват - вие не може да влезете вътре. Как така, аз съм български гражданин? Не може, за вас има забрана да влизате. Благодарение на тези неща хората осъзнаха още по-бързо какво се случва и как се случва и тръгнаха по пътя. Защото някой ръководи нещата без тяхната воля. Просто пет-шест човека се събират, така решават и точка. Последният ми много фрапиращ случай, който искам да споделя с вас, беше в Крумовград, близо до Кърджали. Викат ме на общо събрание - отивам. Там, за разлика от други места, съм допуснат. Влиза един господин и пита: Ти какъв си, бе? Отговарям - български гражданин. Какво правиш тука? Дошъл съм да ме чуете! Хората искат да ме чуят, не Вие лично! Той казва: Ти да не си гербаджия, бе? Не, казвам, аз съм безпартиен. Казва: Аз тези, гербаджиите, не ги харесвам, ама ги търпя и вие ще ме търпите и ще гласувате каквото аз ви кажа, а не каквото вие искате. Това бе казано най-нагло пред зала с около 150 човека. Хората взеха решение. Това е сдружение от около 900 човека. Но се оказа, че районът сякаш не е в България, съдилищата са съвсем различни. Не искат хората стария председател, но няма не искам. Наложи се да потърсят правата си по съдебен ред. В момента се съдим. Разказвам ви, за да знаете за какво става дума.

Държавната администрация в лицето на Отдел „Лов“ към Държавната агенция по горите първата година се държеше като мащеха с нас, гледаше ни изпод вежди и т.н. Втората година затоплихме отношенията, третата вече се прегръщаме. Надявам се, че през следващите години нещата коренно ще се променят. Факт е, че вече сме признати. В момента аз, като представител на БЛРС, съм член на Националния ловен съвет, който формира ловната политика на страната. До всички сдружения е изпратен проектът за новия ловен закон, за да дадете предложения. Идеята е вие да подадете информация. Ние ще я обобщим и ще я предадем на народните представители, за да защитим интересите на българския ловец. Не тесните интереси, а интересите на масата. Защото средно богатите и богатите има кой да ги защитава, те се защитават добре и сами. Идеята е да бъдат защитени редовите членове от този съюз. Това засега го правим добре. Чути сме на всички нива и по всички форуми. Няма държавен форум, в който аз да не вземам участие от името на БЛРС. Всяка заповед, която се свежда от министерството, се адресира до двата съюза, което миналата година не беше така. От тази година всеки нормативен документ е съгласуван с нас и всеки нормативен документ е разписан от нас. Бъдете сигурни, че гласът ни се чува при формирането на ловната политика на страната. С мен или без мен, това ще продължи. Ние сме фактор в ловното движение.

Много важно събитие през миналата година беше учредяването на Паневропейския ловен съюз. По наша инициатива във Велинград бе свикана източноевропейска организация на ловните съюзи. Бях поканил представителите на девет държави във Велинград. Много скоро след това към организацията пожелаха да се присъединят и други национални ловни организации. Така получихме подкрепа от националните организации на тези държави, само тази на Украйна обединява 750 000 ловци. Идеята бе приета отлично и още същата година в гр. Ялта, Украйна, беше създаден Паневропейският ловен съюз. Допълнително бяха приети Полша, Унгария и Испания. Днес 2 470 000 ловци са обединени в този съюз. За негов председател бях избран аз, защото инициативата дойде от БЛРС. Скоро Паневропейският съюз ще има офис в Брюксел. Там също се опитаха да ни очернят, което не прави чест на някои хора. Тогава ми се обади главният секретар на световната организация на ловците - CIC, и попита: Г-н Пиперков, половин Европа пътува към вас! Каква организация създавате? Аз отговорих, че няма нищо тайно и че новият съюз е открит за всички. Бяхме наклеветени, че сме нелегитимни. Но нищо ново.

Подписахме документ за сътрудничество и със Световния киноложки алианс. На гости ни беше неговият председател г-жа Мария Ферер. БЛРС е вече асоцииран член на тази организация и съпредседател в ловния съюз към асоциацията. Ето тук е депутатът и член на УС г-н Танчев и може да потвърди, че навсякъде в Европа при нашите посещения бяхме приемани като правителствена делегация. И да не каже някой - ето, тези тръгнаха на екскурзии като ония. Трябва да знаете, че всички разходи по пътуванията и по посрещането на гостите от чужбина са били за наша лична сметка, което е отчетено и в доклада на контролно-ревизионната комисия, прочетен от г-н Бойко Ноев. Всеки е платил от джоба си. И колегата Пасков, и народният представител, и аз. Така се гради съюз, без пари. За сравнение нашият съюзен бюджет се равнява на годишната заплата на шефа на другия съюз. Около 40 000 лв. годишно, което го плащахме и ние. За съжаление по финансови причини спряхме поддръжката на офиса, който имахме в София. Временно се ползва помещението на моята фирма в Елин Пелин, но това скоро ще се промени, защото една национална организация трябва да има седалище в столицата. Скоро ще получим офис на поносим наем, за да можем повече средства да обърнем в дивеч. Не случайно основният водещ мотив на нашата организация е “Не на администрацията, всичко за дивеча”. Ние, трима доброволци, свършихме значително повече работа за една година, отколкото 72 щатни служители на другия съюз. Направихме голям развъдник в Съединение. Извършиха се редица ловностопански мероприятия. Разсели се множество дивеч с оскъдните средствата, които успяхме да съберем и които и вие дадохте. Закупиха се светлоотразителни жилетки за всеки наш член, необходими според изискванията на закона. Три промени досега са направени в новия закон - санкции за употреба на алкохол, отсъствие на светлоотразителни жилетки и забрана за използване на едри сачми в гладкоцевното оръжие при лова с гонка - само с ловен куршум (бренекета). Тепърва предстоят и други промени в законодателството, наложени от Европейския съюз, някои от които няма да се харесат, но ние ще правим всичко възможно да въздействаме където може да се чува нашето мнение и колкото повече сме, толкова нашият глас ще звучи по-силно. Иска се повече активност от сдруженията. Нещата сега се движат отдолу. Вие сте активната страна.

Снимки от Събранието

Източник - Списание "Лов и Куче"

Designed by www.moqsait.com | © Copyright 2012. All Rights Reserved. | Реклама